Samarbete mellan Löpning & Livet och Biltema för styrketräning för löpare

Hos Löpning & Livet är vi glada över vårt samarbete med Biltema, en betrodd leverantör av träningsutrustning. Vårt partnerskap är inriktat på att förbättra löparens styrka och uthållighet, med Biltemas högkvalitativa och prisvärda utrustning.

Träningsutrustning från Biltema för löparstyrka

Vi har noga utvärderat en mängd träningsredskap från Biltema, designade för att optimera din löpning genom att fokusera på muskelstyrka, balans och återhämtning. Vår utvalda utrustning innefattar pilatesbollar, kettlebells, viktskivor, träningsband och mycket mer.

Effektiva styrkeövningar för löpare med Biltema utrustning

För att hjälpa dig att få ut det mesta av din träningsutrustning, har vi satt ihop några övningar skräddarsydda för löpare.

Kettlebell Swing med 8kg och 12kg kettlebells (Kettlebell Biltema)

Kettlebell Swing är en utmärkt styrketräningsövning för löpare, särskilt för att bygga styrka i höfter, rumpa och lår. Denna övning främjar en kraftfull höftdriv som är essentiell för en effektiv löpning. Börja med den lättare 8kg kettlebellen och när du har behärskat tekniken, övergå till den tyngre 12kg kettlebellen.

Squats med Skivstångset 20,5 kg (Skivstångset Biltema)

Squats med skivstång är ett kraftfullt verktyg för att bygga underkroppsstyrka, ett kritiskt element för varje löpare. Denna övning riktar sig till lår, rumpa och kalvar, och bidrar till att öka din hastighet och uthållighet i löpningen. Använd Biltemas 20,5kg skivstångset för att utföra denna övning.

Balansövningar med Balanskudde och Balansplatta (Balanskudde Biltema, Balansplatta Biltema)

Balansövningar är viktiga för att förbättra din löpteknik och för att minska risken för skador. Balanskudden och balansplattan från Biltema är perfekta redskap för att träna din balans genom att utföra olika stående övningar. Börja med att stå på två ben och utmana dig själv genom att försöka stå på ett ben.

Återhämtning efter löpning med Foamroller och Massagebollar (Foamroller Biltema, Massagebollar Biltema)

Använd Biltemas foamroller och massagebollar för att främja återhämtningen efter löpning och styrketräning. De hjälper till att lindra muskelspänningar, förbättrar cirkulationen och hjälper dig att återhämta dig snabbare mellan träningspassen.

För mer djupgående instruktioner och råd om dessa övningar, och hur du kan integrera dem i din löpning, lyssna på vår podcast Löpning & Livet. Lycka till med din löpning och styrketräning!

Vikten av styrketräning för löpare

Löpning är en fantastisk form av motion som ger både fysiska och mentala fördelar. Men för att verkligen optimera din löpprestanda, minska risken för skador och öka din löpglädje, är det viktigt att komplettera din löpträning med regelbunden styrketräning.

Varför bör löpare styrketräna?

Styrketräning hjälper till att bygga starka och uthålliga muskler som kan tåla de fysiska påfrestningar som löpning kan medföra, särskilt för långdistanslöpare. Starka muskler kan bättre absorbera stötar, vilket minskar belastningen på lederna och därmed minskar risken för skador. Dessutom kan styrketräning förbättra din löpekonomi, vilket gör att du kan springa snabbare och längre med samma ansträngning.

Fem tips för effektiv styrketräning för löpare

  • Fokusera på hela kroppen: Även om löpning primärt involverar underkroppen, ska din styrketräning innehålla övningar för hela kroppen. Övningar som squats, lunges och kettlebell swings stärker underkroppen, medan planks, push-ups och roddövningar stärker överkroppen och coren.
  • Glöm inte bålstabiliteten: En stark core (mage och rygg) är viktig för god löpteknik och för att undvika skador. Plankor, sidoplankor och ryska twist är bra övningar för att stärka coremuskulaturen.
  • Återhämtning är viktigt: Efter varje styrketräningspass är det viktigt att låta kroppen återhämta sig. Det inkluderar tillräckligt med sömn, bra näring och aktiva återhämtningsmetoder såsom stretching och foam rolling.
  • Balansera styrka och uthållighet: Löpare behöver både styrka och uthållighet. Utför både högreps- och lägrepsövningar för att träna både muskelstyrka och muskeluthållighet.
  • Var konsekvent: Styrketräning ger bäst resultat när det görs regelbundet. Försök att integrera minst två styrketräningspass i veckan i ditt träningsprogram.

Att inkludera styrketräning i din löpplan kan verkligen ta din prestanda till nästa nivå. Glöm inte att lyssna på Löpning & Livet-podden för mer detaljerade råd och tips om löpning och styrketräning.

Följ oss på våra sociala medier:

Följ Löpning & Livet med Fredrik Stoltz och Simon Wikstrand på andra plattformar:⁠⁠

Hemsida: ⁠⁠Här är vår hemsida fulladdad med allt du behöver veta som löpare eller drinkälskare!⁠⁠⁠⁠

Youtube (där alla våra sändningar finns live)⁠⁠: ⁠⁠Följ vår youtubekanal med livesändningar ifrån alla avsnitten här!⁠⁠⁠⁠

Instagram⁠⁠: ⁠⁠Följ oss på instagram och få tips på pass, roliga reels, kommande avsnitt, tävlingar och mycket mycket mer!⁠

⁠⁠⁠⁠⁠Facebook⁠⁠: ⁠⁠Följ oss på Facebook där vi lägger ut events, livesänder och mycket mer!⁠⁠

TikTok: ⁠⁠Vi finns även på TikTok, välkommen!⁠⁠⁠⁠

Strava: ⁠⁠Här hittar du oss på strava, följ vår och våra följares träning för inspiration och tips!