Skador kan vara en löpares värsta fiende. I vår podd Löpning & Livet går vi igenom hur du kan förebygga och återhämta dig från vanliga löparskador. Lär dig om skadeprevention och hur du kan komma tillbaka starkare efter en skada.

Avsnitt 98. Hur vi väcker liv i våra gubbkroppar (Gäst Robin @ Nordic Refit)
https://podcasts.apple.com/se/podcast/98-hur-vi-v%C3%A4cker-liv-i-v%C3%A5ra-gubbkroppar-g%C3%A4st-robin/id1539039755?i=1000586482959&l=en

I avsnitt 98 av podden diskuterar värdarna skador, prehab och rehab inom löpning, med gäst Robin Ekwurtzel från Nordic Refit. De pratar om hur man kan hålla sig skadefri och förbereda sig inför olika lopp, som maraton eller 5 000 meter. De diskuterar även sina egna löparutmaningar och hur de arbetar med sina kroppar för att förbättra sina prestationer.

Podden sponsras av Nordic Refit, och i avsnittet diskuterar de bland annat sina besök hos naprapaten Robin. De berättar om sina träningsscheman, sina framsteg och hur de kämpar med att förebygga och återhämta sig från skador. De delar även lyssnarfrågor och tips för att förbättra sin löpning.

I det här avsnittet diskuterar de även sin vecka, inklusive träning, besök hos naprapaten och personliga utmaningar. De pratar om hur de försöker hitta balansen mellan att träna hårt och att undvika skador, och de ger exempel på olika träningstyper som hjälper dem att förbättra sin löpning.

De berättar även om en kommande time trial på 3 000 meter som en av dem deltar i, och de diskuterar hur de använder sådana tester för att mäta sina framsteg och förbereda sig inför framtida lopp.

Sammanfattningsvis fokuserar avsnitt 98 på att hantera och förebygga skador inom löpning, med tips och råd från naprapaten Robin Ekwurtzel från Nordic Refit. De diskuterar sina egna utmaningar och framgångar och delar med sig av sina erfarenheter för att hjälpa andra löpare att förbättra sina prestationer och hålla sig skadefria.

När vi åldras kan det vara en utmaning att hålla oss i form och bibehålla vår löpningsprestation. I podcast-avsnittet ”98. Hur vi väcker liv i våra gubbkroppar (Gäst Robin @ Nordic Refit)”, diskuteras viktiga tips och råd för att anpassa din träning till åldrande kroppar. Här är en instruerande text baserad på avsnittet:

  1. Styrketräning: Lägg till styrketräning i din träningsrutin för att förbättra prestationen, förebygga skador och stärka kroppen.
  2. Anpassa träningsrutiner: Se över din träningsrutin och anpassa den efter hur din kropp förändras med åldern. Fokusera på kvalitet snarare än kvantitet och undvik överträning.
  3. Rörlighet och flexibilitet: Integrera rörlighets- och flexibilitetsövningar i din träningsrutin, såsom yoga eller stretching, för att öka rörligheten och minska skaderisken.
  4. Prioritera återhämtning: Ge din kropp tid att vila och återuppbygga sig mellan träningspassen. Sömn, massage, kompression och isbad är några exempel på effektiva återhämtningsmetoder.
  5. Lyssna på kroppen: Lär dig att lyssna på din kropps signaler och anpassa träningen efter dina individuella behov och begränsningar. Ta det lugnt vid smärta eller trötthet och var inte rädd för att vila vid behov.
  6. Funktionell träning: Inkludera funktionella övningar i ditt träningsprogram för att förbättra balans, koordination och kroppskontroll. Exempel på funktionell träning är kettlebell-svingar, burpees och utfall.
  7. Träningsvariation: Variera din träning för att undvika stagnation och fortsätta utvecklas och förbättra din prestation. Prova olika typer av träning, som intervallpass, långdistanslöpning och tempoträning.
  8. Kost och näring: Ät en balanserad kost och se till att du får i dig tillräckligt med näringsämnen för att stödja din träning och återhämtning. Fokusera på en bra mix av protein, kolhydrater och hälsosamma fetter.
  9. Mental träning: Arbeta med den mentala aspekten av träning och löpning genom att sätta realistiska mål, hantera prestationsångest och hitta motivation. Visualisering och andningstekniker kan också vara till hjälp.
  10. Gemenskap och stöd: Anslut till träningsgrupper, tränare och andra löpare för att få inspiration, motivation och stöd under din träningsresa. Dela erfarenheter, utbyt tips och peppa varandra.