Är du ny inom löpning och letar efter råd och tips för att komma igång? Löpning & Livet har samlat allt du behöver veta för att börja din löparkarriär. Lyssna på våra avsnitt om hur du börjar löpträna, undviker skador och hittar motivation!

Redo att boosta din löpträning och motivation med Löpning & Livet?⁠⁠⁠⁠
Anmäl ditt intresse här!

Här är avsnitt där vi pratar om hur det är att börja med löpning och vad som är bra att tänka på:

Avsnitt 6. Nybörjare & Utveckling
https://podcasts.apple.com/se/podcast/6-nyb%C3%B6rjare-utveckling/id1539039755?i=1000501949306&l=en

Avsnitt 83. Springa efter schema eller hopp och lek?
https://podcasts.apple.com/se/podcast/83-springa-efter-schema-eller-hopp-och-lek/id1539039755?i=1000569030396&l=en

Att börja med löpning kan vara både spännande och utmanande. Som nybörjare är det viktigt att lägga en bra grund för att undvika skador och skapa en hållbar träningsrutin. I avsnitt 6 delar vi våra bästa tips för nybörjare! Här sammanfattar vi råden och ger dig en bra start på din löparkarriär.

 1. Ta det lugnt i början: Att börja löpträna är en process, och det är viktigt att inte stressa fram resultat. Låt kroppen vänja sig vid den nya aktiviteten genom att börja med korta, lugna löprundor och successivt öka distansen och tempot.
 2. Skaffa rätt utrustning: Investera i ett par bra löparskor som passar din fot och löpstil. Det kan vara en bra idé att besöka en löpspecialistbutik för att få hjälp med att hitta rätt skor för just dig.
 3. Börja med gång- och löpintervaller: Om du är helt ny till löpning kan det vara en bra idé att börja med gång- och löpintervaller. Varva exempelvis 1 minut av löpning med 1 minut av gång under dina första rundor och öka successivt löptiden allteftersom du blir starkare.
 4. Lyssna på din kropp: Var uppmärksam på signaler från din kropp och anpassa din träning därefter. Om du känner smärta eller obehag, ta en paus och låt kroppen vila. Att fortsätta träna trots smärta kan leda till skador och göra din löparkarriär kortvarig.
 5. Hitta en träningspartner eller löpargrupp: Att ha någon att träna med kan göra löpningen roligare och mer motiverande. Du kan också få tips och råd från mer erfarna löpare och hålla varandra ansvariga för att nå era träningsmål.
 6. Variera din träning: För att undvika skador och utveckla en stark, välbefinnande kropp är det viktigt att variera din träning. Kombinera löpning med styrketräning, rörlighetsövningar och andra konditionsaktiviteter som cykling eller simning.
 7. Sätt realistiska mål: Det är bra att ha mål att sträva efter, men se till att de är realistiska och anpassade efter din nuvarande träningsnivå. Ett exempel på ett bra första mål kan vara att löpa en viss distans eller delta i ett lokalt lopp.

Sammanfattning: Att börja med löpning som nybörjare kräver tålamod, rätt utrustning och en känsla av självmedvetenhet. Följ dessa tips för att skapa en hållbar löparkarriär och upptäck glädjen i att springa. Kom ihåg att det är en process och att framsteg kommer med tiden. Var snäll mot dig själv och fira dina små segrar längs vägen.

I avsnitt 122 får vi bra tips ifrån Joanna Swica som pratar om nybörjare i löpning:

https://podcasts.apple.com/se/podcast/122-stockholm-marathon-special-g%C3%A4st-joanna-swica-och/id1539039755?i=1000614349554&l=en: Löpning för nybörjare – din guide till att komma igång!

Joanna Swica, en erfaren löpare, ger följande råd för nybörjare:

 1. Sätt realistiska och hanterbara mål: Om du vill börja löpa, starta med en långsiktig plan. Överdriv inte de första veckorna med för intensiv träning. Att löpa fyra gånger i veckan kan leda till utbrändhet och en ogillande inställning till sporten.
 2. Var medveten om dina begränsningar: Titta på din kalender och avgör hur mycket tid du faktiskt kan tillägna träningen. Var realistisk och förstå vad som krävs av dig.
 3. Rätt utrustning och förhållanden: Har du rätt skor och andra nödvändigheter för att börja löpa? Det är viktigt att skapa rätt förutsättningar innan du börjar.
 4. Skapa en plan och sätt upp mål: Både långsiktiga och kortsiktiga mål hjälper dig att hålla motivationen uppe och gör att du ser framsteg.
 5. Träningssällskap: Att ha någon att springa med eller gå med i en löpgrupp kan vara en stor motivationshöjare.
 6. Börja enkelt: Om du inte har avancerad utrustning som en löpklocka, börja med att springa en fast slinga. Sätt upp ett mål att springa denna slinga varje vecka och fokusera på hur du känner dig under och efter löpningen.
 7. Utvärdera dig själv: Hur känner du dig efter att ha sprungit? Hur har din sömn påverkats? Hur är din aptit? Genom att uppmärksamma dessa ”mjuka” värden kan du bättre förstå hur träningen påverkar dig.
 8. Lägg grunden först: Fokusera på de mjuka värdena först, som dina känslor, sömn och aptit, innan du övergår till de ”hårda” värdena som tid, tempo och distans. Det hjälper dig att bygga en stabil grund för din löpträning.

Detta är grunderna i att börja med löpning enligt Joanna. Med rätt planering, inställning och mål, kan du njuta av löpning och göra det till en regelbunden del av ditt liv.

Ytterligare resurser: För att få ytterligare insikter och inspiration om löpning för nybörjare, lyssna på avsnitt 6 ”Nybörjare & Utveckling” av vår podcast ”Löpning & livet”. Du kan även utforska följande avsnitt som är relevanta för nybörjare:

Lycka till på din löparresa och kom ihåg att njuta av varje steg du tar!