Fatmax, stride, tröskel, laktat, loket och….. tempo @mod. Vad är det egentligen med alla dessa märkliga löparuttryck?! Vi drar igenom all jargong du behöver veta för att kunna vara med i vår träningsgrupp (för det är ju ändå slutmålet som löpare). Varför säger vi strides dagarna inför en tävling och fartökningar på dagen för loppet? Varför är det HELT omöjligt att avläsa ett träningsprogram utan tillhörande ordlista och när är man redo att börja använda uttrycket 15-dippen? Detta och mycket mer i detta skruvade avsnitt…

I veckan som gått pratar vi mer om Fredriks hjärta och en möjlig förklaring till det som vi tidigare hänvisat till som ”dåligt psyke” och Simon berättar om hur du väljer ett kvalitetspass…. Efter att du dragit iväg på första intervallen. En AI-drink på det och ni är varmt välkomna till avsnitt 118!! Patreeeeooooon!

PS. Om du gillar vår podd så betygsätt oss gärna på plattformarna vi finns på eller skriv en recension!

PS2. Vi har en webbsida nu som vi håller på att bygga upp, spana in nedan!

 

Följ Löpning & Livet med Fredrik Stoltz och Simon Wikstrand på andra plattformar:

Löparuttryck från A till Ö: En komplett guide för nybörjare och erfarna löpare

Är du ny inom löpning och känner dig förvirrad av alla uttryck och termer? Eller är du en erfaren löpare som vill förstå löparjargongen bättre? Oroa dig inte, vi har täckt dig! I det här inlägget tar vi dig igenom några av de vanligaste och mer ovanliga löparuttrycken, från fartlek och intervaller till chafing och fatmax. Vi kommer även att förklara hur du kan använda dessa termer för att förbättra din löpning och dela med oss av några roliga personliga erfarenheter. Låt oss dyka in!

Grundläggande löparuttryck att känna till:

 1. Kvalitet
 2. Fartlek
 3. Intervaller
 4. Tröskelfart
 5. Tempo
 6. Långpass
 7. Uppvärmning
 8. Nedvarvning
 9. Personal Best (PB) eller Personal Record (PR)
 10. Pace
 11. Löparsträcka

Riktigt roliga och udda löparuttryck:

 1. Gubbvad
 2. Gågga
 3. Gubbövningar
 4. 15-dippen
 5. ”Jag kan sluta när jag vill”

Förkortningar i träningsprogram:

 1. UV: Uppvärmning
 2. NV: Nedvarvning
 3. GV, SV, JV: Gå-, stå-, jogg- Vila
 4. HIT: Högintensiv intervallträning
 5. LP: Långpass
 6. MP: Maratontpace
 7. HP: Halvmaratonpace
 8. TT: Tröskeltempo
 9. TF: Tävlingsfart
 10. MF: Milfart

Vi hoppas att den här guiden hjälper dig att förstå löparuttryck och att den blir en användbar resurs när du fortsätter din löparresa. För ytterligare information, tips och diskussioner, rekommenderar vi att du lyssnar på avsnittet ”Löparuttryck från A till Ö” i vår podcast Löpning & Livet, som du hittar här: Länk till poddavsnitt.

Följ oss också på våra sociala medier för att hålla dig uppdaterad om kommande avsnitt och delta i löparcommunityt:

Glöm inte att du även kan se avsnittet live på vår YouTube-kanal för en mer interaktiv upplevelse. Vi ser fram emot att höra från dig och dela våra löparäventyr tillsammans!

Kommentarer är stängda.