WHOOOP!! 🚀 Denna veckan i tar vi oss an höstens och vinterns största utmaningar som löpare! 😎

Ljusen är tända, mörkret sänker sig, och bladen förvandlar löpspåren till en glatt överraskning. Hur navigerar man genom den här årstiden? Vi har svaren!

Förutom att vi kämpar med naturens krafter, blir det en djupdykning i de psykologiska aspekterna av att löpa när dagarna blir kortare. Hur behåller man motivationen? Hur sätter man upp en plan som funkar? Och vad i hela världen ska man ha på sig?

Och, som alltid, blir det cocktails. Vår höstspecial: Autumn Negroni (med en twist av winter spice bitter… jaja, god var den iallafall). 🍂🍹

Här kan du rösta på oss till GULDPODDEN #HYBRIS:
⁠⁠⁠⁠Guldpodden, nominera din favorit!
Lämpliga kategorier: Årets podd, Årets humorpodd, Årets poddklippare (namn och podd), Årets sport/idrottspodd, Årets videopodd

# Löpning & Livet: Höst & Vinter – Löparens Överlevnadsguide

Välkommen till ett nytt avsnitt av podden Löpning & Livet, där vi denna gång dyker djupt in i ämnet löpning under höst- och vintermånaderna. Vi diskuterar de utmaningar som kommer med mörker, kyla och sjukdomar, men också de unika fördelarna och skönheten med att springa under dessa årstider.

## Mörker och Biologi
Det är vetenskapligt bevisat att människans kropp reagerar på mörker och ljus. När dagarna blir kortare och mörkret dominerar, producerar kroppen mer melatonin, ett hormon som reglerar sömn. Detta kan göra oss tröttare och mindre benägna att vilja röra på oss. Förutom det påverkas vår mentala hälsa också av mörkret, med många som känner sig mer nedstämda eller till och med lider av säsongsbunden depression. Men det finns lösningar, som ljusbehandlingar och fysisk aktivitet. Lunchlöpning kan vara särskilt viktigt under dessa mörka månader.

## Kylan
Kallare temperaturer kan också vara avskräckande. Den initiala kylan när du kliver ut kan vara obehaglig, och det kan också vara svårare att värma upp kroppen ordentligt. Risken för skador ökar om man inte värmer upp ordentligt. Men kylan har också sina fördelar. Den kan förbättra blodcirkulationen, öka kaloriförbränningen, stärka immunförsvaret och frigöra endorfiner.

## Sjukdomar och Förkylningar
Hösten och vintern är högsäsong för förkylningar och influensa. Kroppen kan vara mer mottaglig för sjukdom på grund av de kortare dagarna, kylan och det faktum att vi tillbringar mer tid inomhus med andra människor. Sjukdomar kan avbryta träningsrutiner och göra det svårare att komma tillbaka på spåret när man väl har återhämtat sig.

## Motstånd från Omgivningen
Det kan vara svårare att hitta en löparkompis under de kallare månaderna, eftersom många drar sig för att träna utomhus. Att sakna den sociala komponenten kan minska motivationen. Men varför inte gå med i en löpgrupp eller starta din egen?

## Terräng och Säkerhetsutmaningar
Höstlöv på marken kan vara hala och dölja gropar eller ojämnheter. På vintern kan snö och is göra det riskabelt att springa utomhus. Detta kan kräva extra utrustning eller förändrade rutter, vilket kan vara en extra utmaning.

## Kläder och Utrustning
Man behöver mer och annan utrustning för att springa på hösten och vintern. Det kan vara besvärligt att klä på sig lager på lager, och det kan också vara dyrt att investera i vinterlöparkläder. Men det finns också en glädje i att kunna använda löparkläder som var för varma på sommaren.

Dessa faktorer kan påverka motivationen negativt. Men att känna till dem och förbereda sig kan hjälpa en att övervinna dessa hinder. Ett tips kan vara att fokusera på de positiva aspekterna av höst- och vinterlöpning: den friska luften, känslan av prestation när man trotsar elementen, och den vackra naturen, för att nämna några!

Följ Löpning & Livet med Fredrik Stoltz och Simon Wikstrand på andra plattformar:⁠⁠

Hemsida: Här är vår hemsida fulladdad med allt du behöver veta som löpare eller drinkälskare!⁠⁠

Youtube (där alla våra sändningar finns live)⁠⁠: Följ vår youtubekanal med livesändningar ifrån alla avsnitten här!⁠⁠

Instagram⁠⁠: Följ oss på instagram och få tips på pass, roliga reels, kommande avsnitt, tävlingar och mycket mycket mer!

Facebook⁠⁠: Följ oss på Facebook där vi lägger ut events, livesänder och mycket mer!

TikTok: Vi finns även på TikTok, välkommen!⁠⁠

Strava: Här hittar du oss på strava, följ vår och våra följares träning för inspiration och tips!

Kommentarer är stängda.